A jó házasság alapja a megfelelő választás

A megfelelő befektető partner kiválasztása már a tervezési folyamat legelején megkezdődik, hiszen mindenképpen csak azokat a befektető jelölteket érdemes felkeresni, akiknek projektünk érdekes lehet, és akik a mi céljainkhoz is hozzá tudnak járulni.

Vajon egy induló vállalkozásnak érdemes lehet-e megkeresnie egy regionálisan működő private equity alapot? Vagy képes lehet-e egy magvető alap egy nemzetközi terjeszkedést megfinanszírozni teljes mértékben? Vajon ugyanazok-e a preferenciái egy szakmai befektetőnek, mint egy pénzügyi befektetőnek? Beéri-e egy szakmai befektető 10-20% tulajdonrésszel? Van-e esetleg valamiféle szinergia projektünk és az adott befektető portfolió cégei között? Fektetett-e már be az adott finanszírozó a mi iparágunkba, van-e ilyen irányú tapasztalatuk, szakemberük, kapcsolatuk?

Vágjon bele felkészülten a befektető keresés folyamatába, rövidítse a folyamatot azáltal, hogy ezekre a kérdésekre már a megkeresések előtt tudja a választ! Szakértőink segítenek Önnek a projektjéhez leginkább illeszkedő befektetőkkel kapcsolatba kerülni!

Valójában mire van szüksége a projektnek? Elegendő a rendelkezésre bocsátott finanszírozás vagy szükséges a növekedéshez a befektető egyéb hozzájárulása, kapcsolatrendszere, menedzsment tapasztalata is? De vajon reálisan várjuk egy pl. 10-12 befektetéssel rendelkező befektetőtől, hogy aktívan hozzájáruljon a sales folyamatainkhoz?

Nem csak az üzleti tervezés, a stratégia kapcsán felmerült kérdésekre kell tudnunk válaszolni, hanem a fent említett, preferált befektetővel kapcsolatos kérdésekre is fel kell készülni előre!

A megállapodás, tárgyalások során vajon elvárhatjuk-e befektetőnktől, hogy drag along jogáról lemondjon? Elfogadhatjuk-e az irányításhoz való vétójogait teljes mértékben? Hogyan állapodjunk meg egy korai exit-tel kapcsolatban? Likvidációs elsőbbség esetén mire számíthatunk, mikor és milyen arányban részesülünk az exit-kor megadott vételárból? Egyáltalán cash-t fogunk kapni az exitnél? Vajon melyik befektető milyen álláspontot képvisel a fentiek tekintetében?

Talán Ön is érdemesnek látja, ha

 • ezeket a kérdéseket egy objektív szakértővel beszéli meg, vele készül fel
 • a kiválasztott befektető preferenciáit előzetesen megérti, és felkészül taktikailag is
 • a befektető által adott ajánlatot egy „sokat látott” csapat segít értékelni.

Egy tanácsadó, szakértő előnye lehet, hogy a befektetői preferenciák, tipikus feltételek ismeretével hatékonyan tudja támogatni a felkészülést és a megállapodás-kötést, pontosan tudja, hogy melyik befektető „illik” leginkább az Ön projektjéhez!

Keressen minket, hogy a szakmai kérdések mellett, taktikailag is felkészült legyen!

Kockázati tőkebefektetés – mikor nem nekünk való?

 • Amennyiben a tervezési fázisban szembesülünk azzal a ténnyel, hogy a projekt nem képes az éves 30-40%-os növekedést biztosítani
 • Ha a piacelemzés során kiderült, hogy versenyelőnyünk csak ideig-óráig védhető
 • A piac esetleg nem elég nagy ahhoz, hogy még egy szereplőt elbírjon

Ezekben az esetekben érdemes átgondolni, hogy tényleg képes-e ötletünk, tervünk azt a megtérülést biztosítani, amit egy befektető elvár. Ahogy az előzőekben is bemutattuk a kockázati tőkebefektetés hosszú, igencsak idő- és energiaigényes folyamat.

Továbbá akkor sem javasoljuk, hogy nekivágjon a befektető keresésnek,

 • Amennyiben céljai megvalósításához azonnal szüksége van külső forrásra, a minimum várható 6 hónapos periódus is „lassú megoldás”
 • Számos projektgazda küzd azzal a gondolattal, hogy elfogadja a befektetőket, mint tulajdonostársakat a vállalkozásában, ugyanis idegenkedik attól, hogy tulajdonrészt engedjen át, akár rövid időre is, sőt, beleszólást engedjen az irányításba. Kockázati tőke bevonása egy-egy vállalkozásba azonban együtt jár ezzel a ténnyel, befektetőnk tulajdonostársunk lesz egy meghatározott ideig – így érdemes ezzel a ténnyel már a folyamat elején számolni, átgondolni.
 • Amennyiben nem ért egyet azzal a ténnyel, hogy a növekedés megtervezése, a stratégiaalkotás, üzleti számítások elkészítése vagy bemutatása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy befektetőt, partnert találjunk projektünk finanszírozásához, akkor nem érdemes egy-egy befektetőt felkeresni, hiszen a stratégiával kapcsolatos kérdéseket egészen biztosan fel fogják tenni!

Szeretné pontosan tudni az Ön cégéhez, projektjéhez illeszkedő befektető létezik-e? Ki mit vár el? Keresse kollégáinkat, hogy záros határidőn belül megkapja a válaszokat a kérdéseire!

Miben tudjuk projektjét támogatni?
A projekt paramétereinek, jellemzőinek megfelelően, közösen meghatározásra kerül a célokhoz leginkább illeszkedő terjeszkedési stratégia, üzleti modell, a piaci versenytársak elemzésén, a célcsoport azonosításán keresztül az értékesítési stratégia kialakítása, a terjeszkedés irányainak meghatározása. A finanszírozási igény, az iparág, a növekedési kilátások és az esetleges szinergiák stb. megléte mentén azonosítjuk azokat a potenciális befektetőket, akik leginkább illeszkednek az Ön projektjéhez, céljaihoz. Az ennek mentén kialakult befektetői körrel kapcsolatba lépünk, megkezdődik a projekt bemutatása.
A vállalatérték meghatározás hangsúlyos eleme a befektetői tárgyalásoknak. Segítségével tudja mérlegelni, hogy mekkora tulajdonrészt érdemes átengedni a befektetőnek, mekkora az a tulajdoni hányad, ami a projekt jövedelemtermelő képességét figyelembe véve biztosítja a befektető számára is az általa elvárt hozamot, megtérülést. A cégérték meghatározása során modellezzük, hogy mi történhet egy potenciális exit esetén különböző időpontokban és mi történik pl. egy újabb finanszírozási kör esetén. A számítások birtokában magabiztosan tud tárgyalni a jövőbeni befektetőivel, pontosan mérlegelni tudja, hogy a megajánlott árazás mennyire kedvező!
Jobb előbb tanulni, mint később meglepődni! Szimuláljuk a befektetői prezentációt, Ön prezentál, mi kérdezünk – érdeklődően, támogatóan, gyanakvóan, kritikusan – pontosan úgy, ahogy „élesben” várható. A prezentáció végén természetesen közösen értékeljük az elhangzottakat. Mik voltak a hibák, mi volt az, ami egyáltalán nem hangzott el, pedig kellett volna, mi volt az, ami elhangzott, de érdemes lenne jobban hangsúlyozni és mi volt az, ami nagyon jó volt és mindenképpen érdemes megtartani.
Amennyiben valamelyik befektető komolyan érdeklődik projektje iránt és ezt már egy indikatív ajánlat (vagy ún. term sheet) megküldésével ki is fejezte, segítséget nyújtunk Önnek, hogy ezt az ajánlatot objektíven értékelni tudja! Bemutatjuk Önnek a befektető bevonásának bonyolult, összefüggő feltételeit, megmutatjuk és közösen átbeszéljük, hogy mely vétójogaihoz ragaszkodik egy-egy befektető, felhívjuk a figyelmet a nem szokványos kérésekre, valamint javaslatokat fogalmazunk meg az ajánlat még tárgyalható pontjai, ill. a „deal breaker” szempontok tekintetében.
Ha nagyobb biztonságban érezné magát, ha a „nagy napon” szakértői csapata is elkísérné, és a helyszínen képviselné az érdekeit, akkor ezt is megoldjuk. A tárgyalás előtt közösen tekintjük át a stratégiát, átbeszéljük nem csak a gazdasági, hanem az irányítási jogokhoz fűződő tudnivalókat is, beszélünk a biztosan elhangzó kérdésekről, és természetesen azokról a pontokról, ahol nem kell vagy nem szabad engedni. A tárgyalást követően közösen kiértékeljük az eredményeket, és megfogalmazzuk a következő lépéseket, célravezető stratégiát.

Kapcsolódó szolgáltatások:

 • Tőkebefektetés alkalmassági felmérés
 • Meglévő üzleti modell validálása
Miért az M27 ABSOLVO a megfelelő partner?
 1. Strukturált, folyamat mentén vezetjük végig az Ügyfelet és projektjét, amely maximalizálja a siker esélyét. Természetesen minden projekt más és más, így testre kell szabni a folyamatot, ám tudjuk, hogy minek mikor kell következnie, és határozottan visszük, vezetjük ebbe az irányba a projektet.
 2. A hazai tőkebefektetők jelentős részével folyamatosan dolgozunk együtt, pontosan tudjuk, hogy milyen elvárásokat, feltételeket támasztanak a projektek iránt – segítséget nyújtunk, hogy Ön is és a projektje is már a befektetőkkel való találkozás előtt felkészülhessen ezekre az elvárásokra.
 3. Üzleti kapcsolatban kizárólag Ügyfeleinkkel állunk, a befektető jelöltekkel nem, minden esetben az Ön érdekeiket képviseljük a befektetői tárgyalások során, az Ön érdekeit maximálisan szem előtt tartva dolgozunk a deal létrejöttén.

Letölthető anyagok:

Tanulságok, tippek, trükkök, és letölthető előadások: “Stratégiai befektetők és a sikeres exit” szakmai konferenciánkról, 2014. december 2. A tartalomért KATTINTSON IDE.