Ki lesz számomra az ideális befektető?

Minden vállalkozásnak speciálisak a finanszírozási igényei és lehetőségei. Egy fiatal innovatív vállalkozásnak másfajta tőkebefektetésre van szüksége és lehetősége, mint egy már befutott, stabil hátterű cégnek. Miután azonosítottuk a szükségletet, hogy befektetővel szeretnénk továbbnövekedni, a legfontosabb lépés annak pontosítása, hogy milyen típusú befektetőt keresünk – azaz, mely növekedési szakaszban tart éppen vállalkozásunk és milyen célok megvalósítása kapcsán keresünk befektetőt?

Vajon egy induló vállalkozásnak érdemes lehet-e megkeresnie egy regionálisan működő private equity alapot? Vagy képes lehet-e egy magvető alap egy nemzetközi terjeszkedést megfinanszírozni teljes mértékben? Vajon ugyanazok-e a preferenciái egy szakmai befektetőnek, mint egy pénzügyi befektetőnek? Beéri-e egy szakmai befektető 10-20% tulajdonrésszel?

Várható eredményeinket és céljainkat összevetve a potenciális befektetői kör azonosítása igen hangsúlyos lépése a tőkebevonásnak.

Egy hasonlattal élve: ugye Ön is máshogy indul neki a síelésnek, a belföldi hosszú hétvégének vagy egy luxushajóútnak az óceánon?

Kíváncsi arra, hogy az egyes életszakaszokhoz milyen típusú tőkebefektetőt érdemes, lehet bevonni a növekedési célok elérése érdekében? Az alábbi táblázat összefoglalóan bemutatja ezt részletesen:

Tőkebefektetések típusai és jellemzői

Ön kiválasztotta már azokat a potenciális befektetőket, akiket első körben tervez megkeresni? Mennyivel tud egyszerre tárgyalni? Hol érdemes egy tapasztalt társat, szakértőt bevonnia a folyamatba? Hogyan fogja a befektetők múltját és preferenciát megismerni még a velük való első találkozás előtt? Milyen előnyöket, szinergiákat tud bemutatni számukra? Felkészült már az átvilágításra? Tudja pontosan, hogy milyen vételárat szabad elfogadni?

Biztosra akar menni?

Tanácsadóval dupla akkora az esély a sikeres tőkebevonásra, tranzakcióra.

Keresse tanácsadóinkat, akik segítenek Önnek a megfelelő felkészülésben, a projekthez és az elképzeléseihez leginkább megfelelő befektető(k) meghatározásában és megkeresésében!

Bővebb információkat szeretne tudni az egyes tőkebefektetőkről?

Érdekli, hogy mivel és hogyan tud felkészülni a befektetőkkel való találkozás előtt, vagy hogy mennyi ideig tart egy ilyen tranzakció? Olvasson tovább!

Leginkább a saját vagyonát befektető magánszemély, a legnagyobb hajlandóság náluk mutatkozik cégek korai, magvető életszakaszban történő finanszírozására, de a befektetési kockázat is ekkor van a legmagasabb szinten még. Emiatt persze az elvárt hozam szintén itt lehet a legmagasabb, ami projektenként eltérő. Mivel jellemzően nem professzionális befektetőkről beszélünk (jó eséllyel nagyobb cégek vezetői, tulajdonosai válnak üzleti angyalokká), gyakori, hogy érzelmi alapon is döntenek, amennyiben fantáziát látnak egy-egy ötletben, hajlandóak a finanszírozás mellett akár a sales és marketing folyamatokban is segítséget nyújtani, iparági tapasztalataikat, kapcsolataikat felhasználva. Gyors döntéseket tudnak hozni, hiszen nem szükséges hosszú engedélyeztetési köröket futniuk egy-egy befektetés előtt, ugyanakkor nem ritka, hogy az utolsó pillanatban meggondolják magukat a projektet és a finanszírozást illetően. Tipikusan 5-20 M Ft befektetése történhet meg, de előfordul ennél nagyobb angyal befektetés is.
Az intézményi kockázati tőkebefektetők közül ma a hazai gyakorlatban legismertebbek az ún. Jeremie-alapok. A Jeremie-alapok az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló kockázati tőkebefektetők köre, akik azzal a céllal jöttek létre, hogy korai (ld. magvető alapok), illetve növekedési szakaszban lévő vállalkozások tőkehelyzetét javítsák. Ennek keretében közel 130 mrd Ft tőkefinanszírozásra jogosultak.

A Jeremie alapok 2015. december 31-ig helyezhetik ki a rendelkezésükre álló tőkét, tehát legkésőbb 2015. első félévében érdemes a projekteket bemutatni ezen alapoknak, a megállapodásokat előkészíteni, hogy év végével megtörténhessen a finanszírozás.
Jellemzően 3-5 évre helyeznek ki tőkét egy-egy projektbe, vállalkozásba, átlagosan 1-2 M EUR-t. Befektetési folyamataik előre megszabott struktúra alapján zajlanak, amennyiben egy projektben lehetőséget látnak, akkor megkezdődik a tervek elemzése, a menedzsment megismerése, a befektetési feltételek tárgyalása, ami gyakran hosszú hónapokig is eltart. Céljuk az általuk befektetett tőkének és elvárt hozamainak – ami általában az évi 20-30%-ot is eléri – realizálása az exit során.

A Jeremie-alapok közül néhány alap dedikáltan korai fázisú projekteket keres, ők a magvető alapok. Ezen felül létezik a piacon egyéb, viszonylag kevés számú alap, akik cégek, projektek korai fázisban történő finanszírozására hivatottak, így kifejezetten egy termék piaci bevezetését, tesztelését és az értékesítés felfuttatását finanszírozzák meg. Mivel korai fázist finanszíroznak, ami nagyobb kockázatot hordoz magában, az általuk kihelyezett tőke összege általában nem haladja meg az 50-70 M Ft-ot – Jeremie esetében 150e EUR-t. A megvető befektetések száma nem csak Magyarországon, de a régióban is korlátozottabb, a kockázati tőkebefektetések mindössze 4-5%-a irányul korai fázisú finanszírozásra.

Állami tőkealapok főbb jellegzetessége a mérsékeltebb kockázatvállalás, egyrészt mert induló, ötlet fázisban lévő projekteket kevesen keresnek, másrészt az állam vállalkozásélénkítő szerepe miatt, azaz nem elsődleges céljuk a piaci átlag feletti hozam („extra profit”). Elsősorban a hagyományos iparági projekteket preferálják (ld. gyártással foglalkozó vállalkozások), ahol eszköz és infrastruktúrafejlesztésre kerül az általuk rendelkezésre bocsátott tőke felhasználásra, de léteznek kifejezetten az információtechnológiai projektekbe fektető alapok is. Némely alapkezelő kifejezetten vállalja, hogy az alapítónak adja el első helyen a részesedést a periódus végén.
Amennyiben több éves sikeres működési tapasztalattal rendelkezik, vélhetően piacvezető, és a további növekedés, terjeszkedés finanszírozására keres befektetőt, akkor érdemes lehet private equity alapokat is megkeresni, min. 3-5 M EUR, de inkább 10-20 M EUR tőkeszükséglet esetén.

Leggyakrabban régiós alapon működnek, hazánkban is számos nemzetközi magántőkealap rendelkezik helyi operációval. A tőkebefektetés célja gyakran további felvásárlások, terjeszkedések finanszírozása, adott esetben buy out valamilyen formája. Tipikus célja a private equity-nek, hogy racionalizáljon, növelje a működés hatékonyságot, a profit termelés képességét, ezáltal növelve a cégértékét, majd pedig az eladásnál a befektetésének értékét. Hazánkban ismert private equity befektetések: Invitel, Waberer’s, Netrisk, vagy a Scitec Nutrition.

Nem elsődlegesen a rövid távú, pénzügyi haszon a cél, valamilyen más szinergiát keres!
Számos indok vezérelhet egy szakmai befektetőt akvizícióra, mint például a piacszerzés, technológia megszerzése, egy új piacra való belépés, valamilyen know-how, speciális tudás, kapacitás megszerzése, a földrajzi terjeszkedés, így kívánja meglévő piacait kiterjeszteni.

A szakmai befektető az esetek döntő többségében a célvállalkozás 100%-át kívánja megvásárolni és azt a saját vállalkozásába integrálni, hisz stabilizálni akarja ezt a „szinergiát”, és alapozni akarja működését, tevékenységét e kapcsán. Amennyiben a szakmai befektető a teljes cég átvétele iránt érdeklődik, akkor vélhetően magasabb árat is hajlandó fizetni a cégért, hiszen számára más összeget érhet meg az, hogy a későbbi szinergiák mentén további hasznot is realizálhat.
A folyamatok előkészítése, a megfelelő szakmai befektető felkutatása jelentős előkészületeket igényel, nem ritkán 1-3 éves felkészülési periódussal érdemes kalkulálni – hiszen a piac pontos letapogatása, a potenciális befektető kiválasztása, figyelmének felkeltése, a tranzakció megindítása és a tárgyalások lefolytatása bizony sok időt felemésztenek.

Szeretné a leginkább potens szakmai jelölteket megtalálni a cégeladáshoz?

Keressen minket, hiszen nemzetközi hálózatunknak köszönhetően értékes kapcsolatokkal támogatjuk a tranzakciót!

További információk a cégeladásról IDE KATTINTVA érhetők el.

Induló vállalkozások esetén: Induló vállalkozások számára kiemelten fontos tényező, hogy minél előrébb tartanak a megvalósítás folyamataival, annál nagyobb eséllyel keltik fel egy-egy befektető érdeklődését. Egy induló, ötlet fázisban lévő projekt finanszírozására nehezen ad egy befektető több százmillió vagy akár milliárd forintot, nem az innováció vagy a növekedés megkérdőjelezése, hanem a korai fázissal együtt járó kockázati tényezők miatt. Ha a prototípus tényleg működik, tényleg megvette a piac, valóban piacvezetővé váltunk, akkor egyre kisebb a kockázat, azaz már jóval több tőkét hajlandó biztosítani a cégnek a befektető. Tehát kiemelten fontos már a befektetők megkeresése előtt felmérni, hogy hogyan tudunk projektünkkel még előrébb jutni, akár a reális piaci kereslet igazolásával, az igények minél pontosabb bemutatásával, egy „deszka modell” vagy MVP elkészítésével tervünk realitását mutathatjuk be.

Több éve sikeresen működő vállalkozás esetén: Eredményes múlttal rendelkező vállalkozások számára a növekedési stratégia pontos megtervezése, ütemterv pontos felállítása lehet az, ami segítheti a befektetési döntések meghozatalát. Az üzleti modell kialakításával és a piac feltérképezésével már a tervezés fázisában sokat tehetünk a siker érdekében.

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kell tudni válaszolnunk, amennyiben befektetők elé szeretnénk tárni terveinket: Tudja már, hogy melyik országban érdemes megindulni leghamarabb és miért? Milyen piaci szereplőkre kell ott számítanunk és mekkora kereslettel kalkulálhatunk ott? Joint venture kialakítása vagy helyi iroda biztosítása jelenti számunkra a legjobb megoldást? Biztosak vagyunk a választásunkban? Melyik verzió milyen költségeket jelent a vállalkozás számára és milyen megtérülést biztosít?

Amennyiben szakértői segítséget venne igénybe a válaszok kidolgozásához, keressen minket!

Tudja meg 3 napon belül, hogy mekkora eséllyel vághat neki a befektető keresés hosszú folyamatának!

Minden projekt más és más, minden befektető más és más, így hát a befektető keresés folyamatát nehéz előre megbecsülni. Természetesen léteznek extrém esetek, mind nagyon rövid idő – akár pár hét leforgása alatt is sikerült már egyes projekteknek befektetőt találni-, mind kivételesen hosszú, akár több éves folyamatokkal is találkozhatunk a piacon. Reálisan tervezve azonban egy 6-12 hónapos folyamattal érdemes kalkulálnia annak, aki ebbe a folyamatba belevág. Itt is örök érvényű igazság, hogy tegyünk meg minél több lépést előre (legyen minél több visszajelzésünk a piacról, a papíron létező terveket kezdjük el megvalósítani önerőből, ameddig csak lehet jussunk el a befektető nélkül is, kezdjünk el kilépni a nemzetközi piacra, gyűjtsünk tapasztalatokat stb.), mert így az átlagos befektetési időintervallum jelentősen csökkenthető. Ezenfelül szakértő partnerek bevonása is segítheti, rövidítheti a folyamatokat, hiszen tapasztalatuk révén a felkészülés folyamatok jelentősen csökkenthetőek.
Miben tudjuk projektjét támogatni?
A már kialakított üzleti modellhez és stratégiához illeszkedően részletes piac-, és versenytárselemzés készül, értékesítési stratégia és emberi erőforrás terv épül. Ezek fényében készítjük el a részletes pénzügyi kalkulációkat, megtérülési és cégérték számításokat. A folyamathoz tartozik a befektetői bemutatkozáshoz szükséges üzleti dokumentumok elkészítése is, nevezetesen a teaser és a befektetői prezentáció összeállítása. Az üzleti terv kiemelkedő eleme a végrehajtási terv is, ami megmutatja hogyan válik valóra az üzleti elképzelés.
A vállalatérték meghatározás hangsúlyos eleme a befektetői tárgyalásoknak. Hiszen enélkül hogyan tudnánk egy cég jelenlegi és jövőbeli értékét reálisan megállapítani, ami pedig a fair árazás kiinduló pontja minden esetben. A cégérték számítások segítségével tudja mérlegelni, hogy mekkora tulajdonrészt érdemes átengedni a befektetőnek, mekkora az a tulajdoni hányad, ami a projekt jövedelemtermelő képességét figyelembe véve biztosítja a befektető számára is az általa elvárt hozamot, megtérülést. A cégérték meghatározása során modellezzük, hogy mi történhet egy potenciális exit esetén különböző időpontokban és mi történik pl. egy újabb finanszírozási kör esetén. A számítások birtokában magabiztosan tud tárgyalni a jövőbeni befektetőivel, pontosan mérlegelni tudja, hogy a megajánlott árazás mennyire kedvező!
A finanszírozási igény, az iparág, a növekedési kilátások és az esetleges szinergiák megléte mentén azonosítjuk azokat a potenciális befektetőket, akik leginkább illeszkednek az Ön projektjéhez, céljaihoz. Az ennek mentén kialakult befektetői kör tagjai számára kiajánljuk a projektet, elindulhat a bemutatkozás irányukba.
Az első bemutatkozást, benyomást nem lehet újra megismételni! Gyakran fordul elő, hogy csak egy esélyt kapunk a bemutatkozásra, így érdemes jól felkészülni! Készüljünk közösen, szimuláljuk a befektetői prezentációt, Ön prezentál, mi kérdezünk – érdeklődően, támogatóan, gyanakvóan, kritikusan – pontosan úgy, ahogy „élesben” várható. A prezentáció végén természetesen közösen értékeljük az elhangzottakat. Mik voltak a hibák, mi volt az, ami egyáltalán nem hangzott el, pedig kellett volna, mi volt az, ami elhangzott, de érdemes lenne jobban hangsúlyozni és mi volt az, ami nagyon jó volt és mindenképpen érdemes megtartani.
Amennyiben valamelyik befektető komolyan érdeklődik projektje iránt és ezt már egy indikatív ajánlat (vagy ún. term sheet) megküldésével ki is fejezte, segítséget nyújtunk Önnek, hogy ezt az ajánlatot objektíven értékelni tudja!

Bemutatjuk Önnek a befektető bevonásának bonyolult, összefüggő feltételeit, megmutatjuk és közösen átbeszéljük, hogy mely vétójogaihoz ragaszkodik egy-egy befektető, felhívjuk a figyelmet a nem szokványos kérésekre, valamint javaslatokat fogalmazunk meg az ajánlat még tárgyalható pontjai, ill. a „deal breaker” szempontok tekintetében.

Ha nagyobb biztonságban érezné magát, ha a „nagy napon” szakértői csapata is elkísérné, és a helyszínen képviselné az érdekeit, számíthat ránk! A tárgyalás előtt közösen tekintjük át a stratégiát, átbeszéljük nem csak a gazdasági, hanem az irányítási jogokhoz fűződő tudnivalókat is, beszélünk a biztosan elhangzó kérdésekről, és természetesen azokról a pontokról, ahol nem kell vagy nem szabad engedni. A tárgyalást követően közösen kiértékeljük az eredményeket, és megfogalmazzuk a következő lépéseket, célravezető stratégiát.

Miért az M27 ABSOLVO a megfelelő partner?
  • A szakma hazai szereplőit tömörítő HVCA tagjai vagyunk (Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület), részt veszünk a bizottsági munkákban – ismerjük és napi szinten dolgozunk együtt a befektetőkkel.
  • A szoros befektetői kapcsolatoknak köszönhetően tisztában vagyunk a befektetők egyedi preferenciáival, érzékeny pontjaival – tudjuk, melyik befektető milyen feltételek mellett helyez ki tőkét, milyen ajánlat várható tőlük, mik az ajánlat tárgyalható, ill. nem tárgyalható pontjai.
  • Nemzetközi hálózatunknak köszönhetően számos olyan külföldi befektetővel, stratégiai partnerrel, szakmai befektetővel vagyunk kapcsolatban, amelyek több országban keresnek befektetési lehetőséget, így Ügyfeleink számára globális lehetőségeket tudunk biztosítani.

Letölthető anyagok:

1.) Vajon érett-e Ön a kockázati tőkebevonásra? Íme, néhány szempont, ami segítséget nyújthat Önnek az elindulásban! Kattintson IDE

2.) HVCA tőkebevonási kalauz – legfontosabb tudnivalók, megválaszolandó kérdések befektetőt kereső vállalkozásoknak. Kattintson IDE

A magyar kis- és középvállalkozások alig egyötöde tervez 3-5 évre előre!
Ön legyen azon vállalkozások között, akik előre terveznek!