Miből finanszírozzam a növekedésemet?

Minden vállalkozásnak eltérőek a finanszírozási lehetőségei attól függően, hogy korai, vagy már érettebb, növekedési fázisban van; más-más kihívásokkal, feladatokkal kell szembenéznie, és más-más kockázati tényezőkkel is bírnak.

Figyelembe véve, hogy az Ön vállalkozás milyen fázisban tart, milyen célra és mekkora összegű forrásra van szüksége, számos finanszírozási lehetőség áll a rendelkezésére a kockázati tőkétől a banki hitelig.

Az Ön cége melyik fázisban van?

A vállalkozások fázisai

Az érettebb fázisú, több éves működési tapasztalattal, historikus eredményekkel rendelkező vállalkozások számára a beruházási tervek finanszírozására megfelelő megoldás lehet a hitelfelvétel, azonban számos cég számára a növekedési, nemzetközi terjeszkedési tervek finanszírozására a leginkább megfelelő forrást a kockázati tőke nyújtja.

A hitelforrások és a kockázati tőkeforrások jellemzői között számos lényeges különbség van (Erről részletesen olvashat a Világgazdaság Kockázati tőke mellékletében megjelent cikkünkben, ITT).

Az egyik leglényegesebb különbség a visszafizetés módja: a hitelt fix kamatok mellett rendszeresen kell törleszteni. A tőkebefektető a hitelezővel ellentétben tulajdonosként tekint a cégre, abban érdekelt, hogy a tőke felhasználásával a vállalkozás minél nagyobb növekedést érjen el. A tőkealap biztosította forrás nagyobb lendületet adhat a vállalkozásnak, mivel ő a pénzen kívül akár szakmai segítséget, iparági tudást és kapcsolatrendszert hozhat a cégbe annak érdekében, hogy minél magasabb értéknövekedést és megtérülést érhessen el a részesedésén.

A kockázati befektetők általános elvárása, hogy általában 3-5 éven belül értékesíteni akarják a tulajdonrészüket akár a meglévő tulajdonosok (leginkább állami alapoknál elképzelhető), leginkább pedig harmadik fél, jellemzően stratégiai befektető irányába, a befektetésen a hozamot leginkább az exit időpontjában akarja realizálni.

A magyarországi tőkepiacon számos lehetőség van arra, hogy egy innovatív üzleti megoldással, védhető versenyelőnnyel és jó piaci potenciállal rendelkező vállalkozás friss tőkével biztosítsa a terjeszkedését, a következő érettségi szakaszba történő eljutását. Attól függően, hogy korai, vagy érettebb fázisban tart a vállalkozás, az ahhoz leginkább megfelelő befektetőt érdemes megkeresni a projekttel.

Az egyes érettségi fázisokban levő vállalkozások számára a következő főbb tőke típusú finanszírozási források állnak rendelkezésre a piacon:

  • Korai fázisú vállalkozások számára lehetőség van üzleti angyal vagy pedig magvető fázisú befektetéseket kereső alaptól tőkét kapnia
  • Innovatív területen működő érettebb fázisú cégeknek, akiknek kifejlesztett terméke van, piaci visszajelzésekkel, azoknak megfelelő finanszírozási forma lehet a növekedési kockázati tőkealapok nyújtotta tőkebefektetések
  • Azoknak az akár hagyományos iparágban működő cégeknek, akik már eredményesen működnek, pár milliárdos árbevétellel rendelkeznek, azonban szükségük van további külső tőkére a terjeszkedés felgyorsítására, a jelenlegi hitelstruktúrájuk átalakítására, vagy pedig a működésük fejlesztésére, azoknak a magántőke-alapok (private equity), vagy pedig a turn-around alapok nyújtanak megfelelő megoldást.

A lehetséges tőkeforrásokról részletes információk a befektetők típusait bemutató fejezetben találhatóak, ITT.

A stratégiai befektető bevonását abban az esetben javasoljuk Ügyfeleink részére, amikor a vállalkozás már érettebb fázisban tart, már a piacon van a termékével és eredményesen kihasználta a piaci növekedésben rejlő lehetőségeket. Ennek biztosítására érdemes lehet először kockázati tőkeforrást bevonni a vállalkozásba, aminek segítségével dinamikus növekedést tud elérni a piacon a termékkel.

A vállalkozások fejlesztéséhez további megfelelő finanszírozási forrást nyújtanak a pályázati források is, mely számos helyen segítik a fejlesztési tervek megvalósítását a kutatás-fejlesztési területtől a piacra lépés támogatásáig. Ezen pénzügyi források jellemzően több éves működési múlttal rendelkező vállalatok számára elérhetőek, azonban számos pályázati lehetőség is van a korai fázisú cégek terveinek megvalósítására.

Miben tudjuk projektjét támogatni?
A cégünk segítséget tud nyújtani Önnek abban, hogy a teljes befektetési folyamat mentén támogassa a tőkebevonást. Ennek keretében a felkészüléstől és az üzleti dokumentumok elkészítésétől a befektető-keresésen át a velük való tárgyalásokig, a term sheet és a szindikátusi szerződés feltételeinek kialakításáig.
Speciális kérdéssor segítségével az üzleti modell, a piaci feltételek és lehetőségek, a növekedési tervek értékelésére kerül sor, aminek eredményeképpen már a befektetők megkeresése előtt fel tudja mérni az esélyeit a tőkebefektetésre. Szükség esetén tanácsadóink segítenek meghatározni azokat a beavatkozási pontokat, amik fejlesztésével még vonzóbbá, eredményesebbé teheti projektjét, javaslatokkal, iparági mintákkal és egy cselekvési ütemtervvel a kezében még magabiztosabban tud a folyamatnak nekivágni.
A finanszírozási igény, az iparág, a növekedési kilátások és az esetleges szinergiák megléte mentén azonosítjuk azokat a potenciális befektetőket, akik leginkább illeszkednek az Ön projektjéhez, céljaihoz. Az ennek mentén kialakult befektetői kör tagjai számára kiajánljuk a projektet, elindulhat a bemutatkozás irányukba.
Miért az M27 ABSOLVO a megfelelő partner?
  • A szakma hazai szereplőit tömörítő HVCA tagjai vagyunk (Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület), részt veszünk a bizottsági munkákban – ismerjük a befektetőket és napi szinten dolgozunk együtt velük.
  • A szoros befektetői kapcsolatoknak köszönhetően tisztában vagyunk a befektetők egyedi preferenciáival, érzékeny pontjaival – tudjuk, melyik befektető milyen feltételek mellett helyez ki tőkét, milyen ajánlat várható tőlük, mik az ajánlat tárgyalható, ill. nem tárgyalható pontjai.
  • Nemzetközi hálózatunknak köszönhetően számos olyan külföldi befektetővel, stratégiai partnerrel, szakmai befektetővel vagyunk kapcsolatban, amelyek több országban keresnek befektetési lehetőséget, így Ügyfeleink számára globális lehetőségeket tudunk biztosítani.

Letölthető anyagok:

  • HVCA tőkebevonási kalauz – legfontosabb tudnivalók, megválaszolandó kérdések befektetőt kereső vállalkozásoknak – KATTINTSON IDE
  • Vajon érett-e Ön a kockázati tőke bevonásra? Íme néhány szempont, ami segítséget nyújthat Önnek az elindulásban! – KATTINTSON IDE