Melyik célországban leszek sikeres?

A külpiacra lépés egyik alapkérdése: merre induljak?

  • Mi legyen a következő célpiac és miért?
  • Egyáltalán hány országot célozzak meg?
  • Melyik célország kecsegtet a legnagyobb potenciállal?
  • Hol tudok a leghamarabb eredményeket elérni?

Ilyen egyszerű kérdésekkel indítjuk külpiaci projektjeinket, s mi magunk sem gondoltuk volna, hogy ezt a néhány kérdést néha milyen hosszadalmas eszmecsere követ, nem ritkán parázs vitát keltve akár egy cég ügyvezetője és export menedzsere között. A szakmai vita persze egyáltalán nem rossz, sőt, számos stratégiai kérdést kinyit, melyek megválaszolása segít a helyes külpiaci döntés meghozatalában. Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre megfelelő választ adjunk, előtte fel kell mérni saját külpiaci erőforrásainkat: egyáltalán hány piacot tud kiszolgálni a cég kapacitással, pénzügyi erőforrással, személyes kapcsolattartással?
Az elmúlt években több mint 320 vállalat nemzetközi terjeszkedésén dolgoztunk, erre alapozva állítjuk: a kis-és középvállalatok 3 új célországnál többet nem tudnak egyszerre kezelni! Ez azt jelenti, hogy nagyon jól meg kell tudni határozni, mely piacok meghódítására érdemes az Ön cégének „kicsi”, de elkötelezett csapatát hadra fogni!

Miért érdemes szakértőt bevonni már a célország-választásnál?

A megfelelő priorizálással felesleges köröktől mentjük meg az export részlegen dolgozó kollégákat, felesleges kiadásoktól kíméljük meg a pénzügyet és ezáltal talán a tulajdonosok fején is kevesebb lesz az ősz hajszál. A külpiaci stratégiához rendelkezésre álló SARI-elemzés módszertanát a célországok kiválasztásánál, ill. priorizálásánál is előszeretettel alkalmazzák szakértő kollégáink, hiszen struktúrát ad a kezünkbe és összegyűjti sok éves tapasztalatunk lényegét.

Ha az a kérdés fogalmazódott meg Önben, hogy akkor merre is tovább, kérje szakértőnk segítségét!

Ha meghatároztuk a célországokat, következhet a célpiacok elemzése.

Kapcsolódó szolgáltatásaink:
  • külpiacra lépési stratégia kidolgozása
  • piac- és versenytárs-elemzés
  • célországok kiválasztása, priorizálása
12 nyelven, 27 ország, számtalan lehetőséggel - M27 ABSOLVO